• El Salvador heeft de bitcoin onlangs als wettig betaalmiddel geaccepteerd, een voorbeeld dat andere landen wellicht zullen volgen.
  • Insider sprak met James Butterfill van vermogensbeheerder CoinShares en Marius Reitz van cryptobeurs Luno over de populariteit van cryptomunten in economisch minder ontwikkelde landen.
  • Veel consumenten in armere landen hebben geen bankrekening, maar wel een smartphone waarmee ze een cryptorekening kunnen openen.

In ontwikkelingslanden groeit het gebruik van cryptomunten in een razend tempo. Relatief jonge bevolkingsgroepen die geen toegang hebben tot traditionele financiering, maar wel smartphones hebben, zijn de drijvende kracht achter de sterke toename van het gebruik van de digitale munten.

James Butterfill, beleggingsstrateeg bij vermogensbeheerder CoinShares, en Marius Reitz, algemeen manager bij cryptobeurs Luno, lichten toe waarom cryptomunten sterk opbloeien in opkomende economieën.

“In derdewereldlanden zien we een sterk toenemend gebruik van de bitcoin”, vertelt Butterfill aan Insider. “De volumegroei is enorm.”

In een peiling van databureau Statista van afgelopen februari zei bijna een derde van de ondervraagden in Nigeria dat ze cryptomunten bezitten of gebruiken, tegenover slechts 6 op de 100 in de Verenigde Staten.

De recente beslissing van El Salvador om de bitcoin als wettig betaalmiddel te accepteren, is het meest in het oog springende voorbeeld van de omarming van de bitcoin in economisch minder sterk ontwikkelde landen.

Lees ook: El Salvador wil de bitcoin gaan minen met geothermische energie uit vulkanen

Volgens analysebureau Kaiko zijn de handelsvolumes van cryptomunten landen als Brazilië, Venezuela, Nigeria en Turkije de afgelopen twaalf explosief gestegen.

Er zijn in de wereld ongeveer 1,7 miljard mensen die geen toegang hebben tot bankrekeningen, aldus Butterfill. Aan de andere kant bezit bijna de helft van de wereldbevolking een smartphone. Die geeft in theorie toegang tot het internet en dus ook cryptomunten, aldus de beleggingsstrateeg.

Hoewel de koers van de bitcoin zeer beweeglijk is, schrikt dit consumenten in ontwikkelingslanden die gewend zijn aan binnenlandse valuta met een onzekere waarde, niet af.

Gebruik van cryptomunten in Afrika

Het gebruik van cryptomunten is onder meer in Afrikaanse landen als Ghana, Kenia, Zuid-Afrika, Botswana en Zimbabwe sterk toegenomen.

"Een regio die misschien onopgemerkt blijft in de ontwikkeling en het gebruik van cryptomunten, is Afrika. Het continent is een van de meest veelbelovende regio's voor de adoptie van crypto’s vanwege de unieke combinatie van economische en demografische trends," aldus Reitz van cryptobeurs Luno.

Een van de belangrijkste factoren die mensen in Afrika aanmoedigt om cryptomunten te gebruiken, zijn de relatief hoge kosten voor het overmaken van geld via banken. De Wereldbank meldde in 2020 dat het overmaken van geld naar Afrika via een traditionele bankoverschrijving gemiddeld 8,9 procent aan transactiekosten meebrengt, vergeleken met het wereldwijde gemiddelde van 6,8 procent.

Geld naar het buitenland sturen, of geld vanuit het buitenland ontvangen, gaat gepaard met extra kosten, waaronder valutakosten. Via cryptorekeningen die je via een digitale portemonnee op een smartphone beheert, kan ook geld worden overgemaakt zonder tussenkomst van banken. Dit vormt in theorie een alternatief voor kapitaaloverdracht tussen landen via banken.

Hier passen wel een aantal kanttekeningen bij: overheden zijn beducht dat vermogensoverdrachten via cryptorekeningen gevoelig zijn voor witwastransacties. Verder is het zo dat bij het overmaken van kleinere bedragen de transactiekosten ook bij cryptovaluta zeer hoog kunnen zijn.

[activecampaign form=28]

Meer crypto? Bekijk ook deze stukken eens: